חפצים שנשכחים בבית הכנסת

שאלה:

שלום, אני גבאי של בית כנסת, מה הצורה ההלכתית הנכונה, לפנות חפצים שנשכחים בביה"כ, אם זו מודעה- אנא כיתבו נוסח מקובל. תודה רבה ויישר כוח גדול. גיא

תשובה:

שלום וברכה,

הטוב ביותר לתלות מודעה שבית הכנסת יוכל להשליך החפצים. ולכן יש לתלות שלט במקום שניכר. וזה הנוסח:

כל הנכנס למקום זה הינו על דעת שכל הספרים, בגדים, חפצים, וכל רכוש שיישאר בבית כנסת למשך שלושים יום, יהיה הפקר, ובית הכנסת יעשה בו כטוב בעיניו.

והגבאי יאסוף את כל הרכוש שנשאר במקום, ויניח בפינה מיוחדת למשך חודש ימים. ואחר זמן זה יוכל הגבאי להשליך את החפצים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שיט לגבי פינוי חפצים שהובאו לרשותו, ולדעת הרמ"א שם אסור לפנות אלא אם כן מודיעו, ולכן אם מודיע על כך מראש לכו"ע מותר לפנותו ללא ידיעתו.