מתנת יום הולדת לאבא שנפטר

שאלה:

האם מותר לעלות לקבר בשנת האבל ליום ההולדת של הנפטר?

תשובה:

שלום וברכה

לא עולים לקבר באמצע שנת אבל אלא בתאריכים הקבועים בהלכה, סוף השבעה וסוף השלושים, משום שזה מטריח את הנפטר הטרוד בדינו וכפרתו, להמליץ טוב בעד קרוביו, וזו אינה טובה בשבילו. כיון שזה לא לטובתו, ודאי לא תרצו לתת לו כזו מתנת יום הולדת… ואגב, אין עכשיו כבר שום משמעות ליום הולדתו, לא היתה מעולם משמעות כזו… אבל בחיי חיותו חשוב היה לברך אותו ביום ההולדת כדי לשמח אותו שזוכרים ומתייחסים, עכשיו אין לזה שום טעם כלל.

אם רוצים לתת לו מתנה טובה וחשובה ליום ההולדת, צריך לדעת ולזכור, כאשר הנשמה בעולם הבא, הדבר היחיד שמענג אותה ומעלה אותה למדרגה גבוהה יותר, זה כאשר הצאצאים עושים מצוות לעילוי נשמתה, מקבלים איזה חיזוק נוסף בשמירת מצוות, או לומדים משניות וכדומה, וכמובן הקדיש, כל הדברים האלו גורמים עונג שלא ישוער בכלל, ולכן אם אתם רוצים לתת מתנת יום הולדת, תארגנו בין כל הצאצאים שכל אחד לוקח על עצמו איזה חיזוק, ומלבד זאת תתאספו ביום ההולדת ללימוד משניות מיוחד לגברים ואמירת תהילים לנשים, הוא מעולם לא קיבל מתנה יפה כל כך!

בשורות טובות.