ברכת מעין שבע במנין חד פעמי באולם שמחות

שאלה:

בס"ד שלום הרב! עשינו שבת בישראל באחד מהמקומות ורציתי לשאול: 1) עשו ערבית של שבת בחדר האוכל והביאו לשם רק בימה. אמרתי להם שזכור לי שאין אומרים ברכת מעין שבע. האם עשיתי נכון? 2) אם היה שם גם ספר תורה האם היה מותר לומר או בגלל שזה זמני לא אומרים? 3) אם היה ספר תורה אבל בלי במה האם היינו יכולים לומר (בחדר האוכל) 4) זכור לי שבירושלים יש דין שונה מה הדין? 5) אשמח לדעת מה הכללים לעניין דין זה בכלל. תודה רבה

תשובה:

שלום רב

מקום שקבוע לתפילה אפילו רק בליל שבת, ולכמה שבועות בלבד, נוהגים שאומרים שם ברכת מעין שבע, כיון שיש לכך קביעות כל שהיא, ורק מנין הנעשה באופן חד פעמי באולם שמחות וכיוצא בזה לא אומרים שם ברכה זו, גם אם יש שם ספר תורה. ומנהג ירושלים מקדמת דנא היה לומר ברכת מעין שבע גם ללא קביעות כלל.

מקורות:

ראה שו”ע הרב סי’ רסח סעי’ טו, ומש”כ בזה בשו”ת אגרות משה או”ח ח”ד סי’ סט ומחנחת יצחק ח”י סי’ כא, ושו”ת שרגא המאיר ח”ו מז. וע”ע שו”ת רבבות אפרים ח”א סי’ קצ. על מנהג ירושלים ראה בן איש חי שנה ב וירא דין י, ובס’ ארץ ישראל להגרי”מ טוקוצ’ינסקי סי’ ה.