הפרשת חלה למפרע

שאלה:

שלום: חלות נאפו מ2 ק"ג קמח ונאכלו פרט לאחת. אז התגלה ששכחו להפריש חלה. הפרישו חלה ממנה והתכוונו גם על אלו שנאכלו. א)האם ההפרשה מועילה בדיעבד לחלות שנאכלו? ב)בקשר לחומרת הדבר האם היה כאן ספק בדרבנן? שהרי 2 ק"ג יש שאומרים שעדיין לא חייב בחלה?

תשובה:

שלום וברכה

ההפרשה אינה מועילה על מה שכבר נאכל ואינו בעולם, אבל זה יועיל לאותה לחמניה.

לא הבנתי למה זה ספק דרבנן, חלה זה דאורייתא, וגם זה לא ממש ספק, העיקר להלכה ש1.600 חייב בחלה, רבים נוהגים לענין הברכה לחשוש לשיטת החזון איש כדבריך ולא מברכים בפחות מ2.25 ק"ג, אבל ודאי העיקר להלכה לא כך.