דיווח שעות עבודה לא מדויק

שאלה:

בס"ד שלום רב, אני עובד חדש (כמה חודשים) בחברה יחסית קטנה (כ – 6 עובדים) של מחשבים, כל העובדים עובדים מהבית, ומדווחים את שעות עבודה למעסיק – בעל החברה, דרך תוכנה שרושמת שעות כניסה ויציאה. התוכנה מאד מדוייקת וכל השעות שאנו מדווחים למעסיק הם מדויקים. המעסיק נמצא בקשר עם מספר חברות(לקוחות) שהוא נותן להם שירותי מיחשוב ואנו, העובדים, בעצם מבצעים את השירות עצמו (פיתוח תוכנה וכו`). המעסיק, בעל החברה, מעביר כל חודש לכל אחת מהחברות (הלקוחות) ההם את סך כל השעות שעבדו עבורה. הענין הוא שנראה לי שהמעסיק (כלומר בעל החברה בה אני עובד) לא מעביר דיווח שעות מספיק מדויק ללקוחותיו ושהוא מוסיף על סך השעות. אינני יודע כמה פעמים זה קורה, עם איזה חברות זה קורה, ובאיזה היקף שעות אך נראה לי שמדובר בתוספת קטנה יחסית של שעות. כמו כן אינני יודע אם הדיווח שלו לאותם החברות הוא כללי – כלומר סך שעות כל העובדים, או פרטי – כלומר כמה כל עובד ועובד עבד בנפרד. כשדברתי עם המעסיק שלי על כך הוא הסביר לי שהוא אומר זאת לאותם חברות, ושאם הם לא מרוצים הוא מאיים שיעזוב אותם. כי יש פיתוחים שהוא לא מוכן למכור אותם בפחות מכך וכך שעות, גם אם בפועל עבדנו על זה פחות שעות. כלומר זה חלק ממשא ומתן שלו עם החברות על צורת התשלום – לפי שעה או קבלנות, הבנתי ממנו שהוא גלוי איתם בזה. המעסיק הוא אדם מאוד מבוסס כלכלית ואני יודע שאכן הדיבור שלו עם הלקוחות שלו הוא תקיף מאוד. אלא שאני עדיין חושש שמא לא תמיד הכל שקוף וגלוי כי לפי איך שאני מבין זה לא שהוא כל פעם מודיע לחברות, שהוא הוסיף שעות, אלא שכנראה יש לפעמים דיבור על זה. אך לא כל התמונה, בנושא זה, ברורה וגלויה אצלי. נקודות להבהרה: 1. אינני יודע אם זה קורה בכל חודש. ועם מי, ומהו בדיוק הדין ודברים. 2. המקרה שגרם לי לשאול את השאלה הזו הוא מקרה שבו עבדתי 39 שעות באותו החודש, והמעסיק ביקש מבעל החברה הרלוונטי 50 שעות. אותו בעל חברה (שבמקרה יש לו קשר ישיר איתי) שאל אותי כמה עבדתי ואמרתי לו 39. אז הוא התפלא וביקש ממני שאדבר עם המעסיק שלי לשאול אותו כמה שעות עליו לשלם. היה לאחר מכן דין ודברים בין אותו בעל חברה ובין המעסיק שלי, ושולם לי 50 שעות. מקרה זה גרם לי להעלות על דעתי שייתכן ויש מקרים כאלו נוספים ושהלקוחות לא מודעים מזה. 3. באופן עקרוני המעסיק מנחה אותנו לא לדבר על שעות עבודה עם בעלי החברות (לקוחות) והוא אמר לי שהוא גם מבקש מכל בעלי החברות (הלקוחות) לא לדבר עם העובדים (כלומר אנחנו) על שעות עבודה וכו'. אלא שכל עניין השעות מנוהל ומועבר דרכו. 4. ברור לי שהתמונה שלי היא חלקית ואין לי יכולת לדעת את כל הפרטים. שאלותיי הם: 1. האם אני צריך לחשוש שמא הוא לא הוגן מספיק עם אותם בעלי חברות (הלקוחות) ושמא לא תמיד הם מודעים לכל הנ"ל ולא מסכימים לתנאים שלו? האם יש לי ח"ו איזה איסור בכל זה? ומימלא האם מותר לי להמשיך לעבוד שם? 2. ודבר נוסף מה יהיה הדין בוודאי? כלומר אם אני מדווח את שעות העבודה שלי למעסיק באופן מדויק, כמו שעשיתי עד עכשיו, האם מותר לי להמשיך לעבוד אצל מעסיק זה אף אם נניח שבמעשי המעסיק יש בוודאות גזל ח"ו? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אתה עובד של המעסיק שלך, וממנו אתה מקבל את שכרך, כך שאתה לא גוזל כלל. השאלה האם מותר לך לעבוד ולגרום שהמעסיק גוזל מחמתך. מסתבר שאם לא ברור שהמעסיק גוזל, ואף אם בודאי משנה את שעות העבודה, שמא מצרף חשבון שעות נוספות שיש לו, וכן ניתן לומר שהוא לא גובה מהם לפי שעות עבודה, אלא מחיר של התכנה כפי שהוא דורש עבורה, ולכן לך מותר לעבוד שם. על המעסיק לברר את ההלכה איך לדרוש שכר. ולך אין שום קשר למעשיו.

בהצלחה.