מעמדם של קהילת בני מנשה

שאלה:

שלום לרבנים יש לי שאלה האם אותה קבוצה שנקראת בני מנשה יהודים? האם פלשמורה יהודים או רק אתיופים ומה הבדל ביניהם? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

בני מנשה הם קבוצה שהעלו ארצה מאזור הודו הסמוך למיאנמר (בורמה לשעבר). הם כולם יהודים כשרים מהסיבה הפשוטה: הם עברו גיור כהלכה עם הכנה גמורה לגיור כבר במקום מושבם. הם אינם יהודים מקוריים, ואינם קשורים כלל לבני מנשה או לצאצאי עשרת השבטים. מחקרים גנטיים שנעשו קובעים באופן חד משמעי שהדנ"א שלהם מזרחי – סיני וממש לא מזרח תיכוני שהיה אפשר לומר שהם הגיעו מהמזרח התיכון.

לגבי בני הפלשמורה הם צאצאי פורשים שיצאו מקהילת ביתא ישראל והתנצרו וגם התערבו בנוצרים המקומיים. הם עוברים גיור. כלומר, עצם האתיופים אם הם יהודים או לא, זה נידון בפוסקים. רוב הפוסקים סברו שהם חייבים לעבור גיור מספק. וכך היא החלטת מועצת הרבנות הראשית מקדמת דנא שהם חייבים לעבור גיור. היום לצערנו זה לא נאכף (כנראה בגלל דעתו של מרן הגר"ע יוסף. אם כי גם כאשר הוא היה רב ראשי ההחלטה לא שונתה. אני כותב לצערנו, כי לדעת רוב הפוסקים מידי ספק לא יצאנו).