האם מותר שיהיה לאדם מינוס בבנק

שאלה:

שלום רב ושלום לרב האם מי שנמצא במינוס בבנק עובר על איסור ריבית? רב תודות לרב

תשובה:

שלום וברכה,

בכל הבנקים בישראל מחזיקים היתר עסקה כדת וכדין. היתר עסקה מתבסס על כך שמטרת ההלוואה לצורך עסק. וא"כ אדם שיש לו מינוס בחשבון עו"ש, והמינוס שלו בגלל הוצאות מחיה, ולא לעסקים, מה יועיל ההיתר עסקה. ולכן יש שהחמירו שאין להיכנס למינוס, אם המינוס הינו לצורך מחיה.

יש מהגדולים שסוברים שאם יש לו עסקים אחרים – קופות גמל, פנסיה, דירה ועוד – הרי שבמקום לפרוץ את הקופת חסכון כדי לקנות מחיה, ולקחת הלוואה מהבנק כדי להשלים את הקופות חסכון, במקום זה מותר לו לקחת ישירות מינוס בבנק לצורך מחייתו, וזה עצמו עסק, שלא יפרוץ את הקופות חסכון, או שלא ימכור את דירתו לשם מחייתו. ולכן אם יש לו עסק יש להקל במינוס בבנק. אבל תלמיד שאין לו דירה, ואין לו שום קופת חסכון, אין לו שום היתר להיכנס למינוס בבנק, ולא יועיל על כך היתר עסקה.

בהצלחה.