תביעת דיבה ולשון הרע

שאלה:

שלום וברכה, אדם הכפיש את שמי בתקשורת ובאזור מגורי ע"י שקרים ובדיות. על מנת לטהר את שמי, וכן על מנת לקבל פיצוי על הנזק הכספי שנגרם לי, ברצוני לתבוע אותו על הוצעת דיבה ושם רע. שאלותי הן: א. האם ניתן בכלל לתבוע דיבה והוצאת שם רע ומאיזה טעם? ב. באם כן, האם יש לפנות קודם לבית הדין רבני ורק לאחר מכן לערכאות?

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין לא שייך תשלום על בושת דברים. בושת שחייבה תורה הוזכר רק באדם שהיכה את חברו. אבל בושת דברים לא מחויבת מהתורה. אלא שחכמים דרו שלא תהיה פירצה בדבר, ולכן תקנו לנדות את המבייש, עש שיפייס את המבויש כראוי לפי כבודו. ולפ"ז תביעת דיבה יש לה בסיס הלכתי.

כדי לתבוע את המבייש יש לפנות לבית דין תחילה. ואם לא ידונו אותו בית דין, או שלא ירצה הנתבע להופיע בבית דין, מותר לתובע להגיש תביעה בבית משפט.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן א סעיף ו. וסימן תכ סעיף לח.