לחזור ברכה ראשונה של ברכת המזון להוציא מי שאינו בקי

שאלה:

שלום כבוד הרב. שאלה שהיתה במציאות. אחד בירך בקול לפטור את השומעים מברכת המזון. לאחר שחתם את הברכה הראשונה, נכנס לפתע סועד נוסף, שלא שמו לב שלא היה בתחילת הברכה. הוא לא יודע לברך לעצמו. האם מותר לחזור על הברכה הראשונה שוב? האם זה משנה, ש"הסועד פתע" הוא נקבה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

בכל מקרה לא ניתן לעשות הפסק בברכה כדי להוציא עוד אדם נוסף. כמו כן באופן זה הברכה הראשונה יוצאת לבטלה, שהרי כאשר אתה חוזר על הכל היא שוב לא נצרכת ולא מצטרפת לברכה שלמה.