לפרסם דירה למכירה כדי לקבל מידע של המחיר

שאלה:

שלום, מספר אחים זכו בדירת ירושה. אחד מהם מעוניין לקנותה ובתנאי ולא ישלם יותר מאשר מחירה האמיתי בשוק. בבדיקה יסודית התברר שיש פער בלתי מבוטל בין הערכת המחיר הניתן על ידי מתווכים, לבין מחיר המכירה בפועל (מחיר השוק). האם מותר לאח המעונין ברכישה, לפרסם הדירה למכירה ולקנותה לפי המחיר שהמתעניינים מוכנים לשלם? האין כאן אונאת המתעניינים? כיצד יכול אותו אח להגיע למידע האמיתי על מחיר השוק בלא להיכנס לבעיית אונאה?

תשובה:

שלום וברכה,

להציג מכירת דירה לשוק כאשר אין שום צד שהמכירה תימכר לאדם אחר, הרי עובר באיסור אונאת דברים. אם קיימת אפשרות ותתקבל הצעות גבוהות שאכן יימכרו לאדם מבחוץ ולא לאחד האחים, מותר לפרסם את הדירה. אך אם אם כל התוכנית רק לברר את המחיר השוק – אסור.

ובמקרה שאין צד שהמכירה תימכר, העצה היחידה להביא כמה שמאים כדי לראות בכמה שמים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רכח.