האם מותר לשים קוד בכניסה לחדר מדרגות

שאלה:

שלום רב ראיתי בגמ' ב"ב שמבואר (דף ז' ע"ב) שאסור לעשות שער לחצר באופן שהעני לא יכול לקרוא לבעה"ב. רציתי לדעת לפ"ז במידה ויש מסדרון שמוביל ליח"ד, וכדי שלא יכנסו אנשים זרים למסדרון שמו שם "קודן". וכעת בעצם עני שידפוק על דלת הקודן אף אחד לא ישמע אותו. האם זה בעיה? כמו"כ לשים בכניסה לחדר מדרגות שער עם קוד בלי אינטרקום זה גם בעיה?

תשובה:

שלום וברכה,

בספר חישוקי חמד (ב"ב ז ע"ב) דן בשאלה האם מותר להתקין אינטרקום בדלת הכניסה ובכך ימנעו עניים להיכנס לבניין, והשיב שם הרב, שאם קיים חשש סביר של גנבות פשוט שמותר. ואם החשש של גנבות הוא חשש קטן, בתחילה תלה זאת בשתי תירוצים של החזו"א. והסיק שאפשר שדברי החזו"א נאמרו רק בהיזק ראיה, אבל בנזק של גנבות גם כאשר החשש הוא חשש קטן, מותר להתקין אינטרקום. ואם מטרת התקנת האנטרקון כדי למנוע עניים בלבד – לא ראוי לעשות כן לפי דברי הגמרא הנ"ל.

בהצלחה.