אדם שנותן מתנה מחמת אי נעימות של המבקש – איסור גזל

שאלה:

אם מבקשים ממישהו כסף, ובידוע שלא יהיה לו נעים לסרב … בגלל הסובבים והמצב בו נקלע… האם יש בזה סרך גזל?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שמבקש מחברו, וחברו נעתר לבקשתו מחמת אי נעימות, עובר המבקש על איסור של לא תחמוד. ובפתחי חושן כתב שיתכן ויש בזה גם איסור גזל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ת בצל החכמה ח"ג סימן מד שהביא את דברי רבנו יונה שאם מפציר בחברו עובר המפציר באיסור של לא תחמוד. ואם המבקש הוא אדם חשוב, וללא הפצרה יעתר לתת לו מחמת אי נעימות, עובר בפעם אחת על איסור לא תחמוד.

וראה עוד בספר המצוות הקצר למרן החפץ חיים (ל"ת מ) שכתב, ומצוי בחתן שמכביד על חותנו קודם החתונה שיתן לו דבר פלוני ופלוני מה שלא התנה ע"ז בשעת התנאים, אף על פי שחותנו ממלא מבוקשו, עובר החתן על לאו דלא תחמוד, ע"כ.

וראה בפתחי חושן חלק גניבה הערה א שכתב שאם נותן מחמת בושה יש בזה איסור גזל.