אלו מאפים לא צריך שיהיו פת ישראל?

שאלה:

איזה דברים שברכתם בורא מיני מזונות צריכים להיות פת ישראל ואיזה לא? מה ההגדרה? נא מקורות

תשובה:

שלום וברכה

חשוב להבין, כמעט אין דבר שיכול להיות לכתחילה של גוי… אלא להיפך, יש דברים שדרגם איסורם חמורה והם נקראים בישולי עכו"ם שאסורים באכילה, ויש דברים שמוגדרים כמאפים שבהם יש את הדין הקל יותר של פת ישראל שבזה מעיקר הדין פת של נחתום כלומר מאפייה מסחרית ולא איש פרטי – מותרים באכילה, ורק לכתחילה יש להמנע [כמובן אנחנו מדברים באופן שכל הרכיבים בכשרות ברורה וכל הבעיה היא עצם מעשה האפייה].

הדבר היחיד שיכול להעשות לכתחילה על ידי גוי, הוא לחם קטניות, כמו פת אורז או תירס, שכיון שאינה עשויה מחמשת מיני דגן ואין בה אפשרות של המוציא וקביעת סעודה, ומאידך גם אינה תבשיל – מותר לאפותה על ידי גוי.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' קיב סעי' א וברמ"א וט"ז שם ס"ק ב, וע"ע בן איש חי שנה ב פ' חקת סעי' טו.