ויתורים בקבלת מצוות בגיור – צורך השעה…

שאלה:

הרב שלום יש לי שאלה שאולי היא לא נכונה אבל הרבה פעמים אנו רואים שאע"פ שהלכה היא כך וכך במקום הפסד וכדומה מותר למה שלא נאמר גם בעניני גיור שאף שהלכה שחיבים לקבל מצוות במציאות מורכבת כיום יהיה קל יותר אף בלי מצוות? תודה

תשובה:

אכן השאלה אינה נכונה…

אין כזה כלל שבמקום הפסד מוותרים על משהו סתם כך… אלא שיש נושאים ששנויים במחלוקת למשל, והעיקר להלכה להקל, ומחמירים לחשוש לדעת האוסרים, ובזה במקום הפסד יש להקל. או כאשר מדובר באיסורי דרבנן, לפעמים הקלו במקום הפסד וכלל לא תיקנו דין זה לכתחילה, כדי שלא יבוא לידי איסור חמור יותר, כמו בדליקה בשבת שהתירו להציל כדי שלא יבוא לכבות מתוך שהוא בהול על ממונו. אבל אין מצב שיש הלכה פסוקה שהיא מעכבת ומהתורה, שנוכל לוותר עליה בגלל נימוק כזה. אין לזה אח ורע בשום דין בתורה, ואין לנו סמכות לשום ויתור שלא נאמר בתורה.

בברכת ומלאה הארץ דעה את ה'.