תשלומי נזק כשיש ביטוח

שאלה:

האם יש מושג הלכתי שהפוגע יהיה פטור כיון שהביטוח משלם? האם זה מעוגן בהלכה באיזה שהוא מקום?

תשובה:

שלום וברכה,

לא ביארת בשאלתך למי יש ביטוח.

מזיק שהזיק ויש למזיק ביטוח צד ג' – שמבטח את כל מי שיינזק מחמתו – פטור המזיק לשלם מכיסו, כיון שמעמיד את הפוליסת ביטוח שלו שמשלמים עבורו. הם השליחים שלו לשלם את הנזק.

ניזק שיש לו ביטוח מקיף – שמשלם לו את נזקיו, ורוצה הניזק תשלום נוסף מהמזיק, בטענה שהביטוח זה עסק שלו עם הביטוח, ולא קשור למזיק, דעת רוב הפוסקים שחייב המזיק לשלם לניזק.

אלא שבמציאות כאשר יש ביטוח לניזק הביטוח גובה את הפיצוי מהמזיק, ואם המזיק או הביטוח שלו משלם לחברת הביטוח של הניזק, אין צד שיצטרך לשלם שנית למזיק, כיון שהתשלום שגובים ממנו הם כשליחים של הניזק.

בהצלחה

מקורות:

אור שמח פ"ז מה' שכירות. שו"ת מהרשם ח"ד סימן ז. קובץ שיעורים עמ"ס כתובות אות ריז – ריח. וכן נראה דעתו של פתחי חושן חלק ג סעיף יח. ובשו"ת הרי בשמים מהדו"ת סימן רמה חולק על ראיותיו של האור שמח.