שימוש בביטוי שמקורו בנצרות

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום רב, רציתי לדעת אם יש בעיה הלכתית להשתמש בביטויים שמקורם אינו ראוי והשתרשו בציבור. כמו למשל הביטוי 'מחזיקים לך אצבעות' שמגיע מהנצרות, ועוד. תודה רבה

תשובה:

ראיתי בענין זה תשובתו של הרב אריאל, הוא כתב כך:

לגבי מקורו של הביטוי שמעתי סברות שונות. מכל מקום, גם ביטוי שמקורו אלילי מותר להשתמש בו כאשר עבורנו אין לו אותה משמעות. דוגמה פשוטה לדבר היא השימוש בשמו של חודש תמוז (כגון במשנה בתענית פ"ד משנה ה-ו), למרות שמקורו אלילי (עיין ביחזקאל ח, יד ופירוש דעת מקרא שם, ובמורה נבוכים ח"ג פכ"ט, הקושר בין שם החודש לשם האליל, וראה במהדורתו של שוורץ שם, הערה 47). יתכן אמנם שיש עניין להמנע מכך (ועיין ציץ אליעזר ח"ח סי' ח אות ח וח"ט סי' יד אות ד, שעדיף להמנע מלהזכיר את שם חודשי הלוח הנוצרי, שנקבעו על שם עבודה זרה). בכלל, עדיף להמנע מביטויים סתמיים שאין נותנים את הדעת על משמעותם המילולית המדויקת. אלא שאפשר להתכוון לתת למילים אלו מובן חיובי: לא "אני מחזיק את האצבעות שלי כסימן להצלחתך" אלא "אני מחזיק את אצבעותיך", כמו הביטוי העברי המקורי לתמיכה – "מחזיק בידך" (זכריה ח, ט; עזרא א, ו; שביעית פ"ה מ"ט) או "מחזיק ימינך" (ישעיהו מא, יג; מה, א).