לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מעמדו של חולה ALS במצוות שבדיבור

שאלה:

שלום וברכה האם יש לדמות דינו של חולה ALS, לדינו של האילם, ולכן הוא יהיה חייב בכל המצוות אפילו באותן התלויות בדיבור, כגון קריאת שמע, תפילה, ברכת המזון, וקריאת המגילה. ולכן, אין הוא יוצא ידי חובתו בהרהור, ועליו יהיה לשמוע מאחרים בתורת שומע כעונה?!

תשובה:

שלום וברכה

הדברים נכונים אבל לא מדוייקים, כלומר אין חובה לאילם לחולה במחלה הניוונית שהזכרת לשמוע ברכה מאחר, שהרי הוא אנוס, ואין מצב שמחייבים אדם להיות תלוי באחרים, אבל ודאי יש לו להשתדל מאוד כך לעשות, שכן להלכה העיקר שבהרהור לא יוצאים, ושלא כדעת הסוברים שהרהור כדיבור, ורק מחמת אונס מוטל עלי8 לקיים לפחות לשיטות אלו.

שיהיו בשורות טובות.

מקורות:

ראה שו"ע סי' סב סעי' ד ומשנה ברורה שם, וראה הליכות שלמה פרק ז אות י.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יוצא מדבריכם, שחולה במחלת ניוון שרירים, אין עליו חובה להניח תפילין, שהרי הוא אנוס, ואין מצב שמחייבים ותו להיות תלוי באחרים?!