תשלום דמי תיווך למי שהביא מידע למתווך

שאלה:

ישנם מתווכים בביתר עילית שכשמתווכים עסקה שמשום מה לא מקבלים בה תיווך מאחד מהצדים לוקחים מהשני 1.5% וכך היה בעסקה אחת שתיווך אחד אך אני הייתי שם באמצע כלומר אני הבאתי לאותו מתווך את הקונה וכאן השאלה האם זכותי לתבוע מהמתווך חצי מדמי התיווך שקיבל כמו כל פעם שאחד שמביא את אחד מהצדדים מקבל חצי

תשובה:

שלום וברכה,

אני חושב שלא הבנת איך עובד התיווך במקום שלכם.

יש מקומות שקל למכור וקשה לקנות, לכן המתווכים מציעים שהמוכר לא ישלם דמי תיווך, והם גובים דמי תיווך רק מצד אחד.

תשלום של תיווך מגיע רק למי שחיבר בין הצדדים. אבל אדם שהביא מידע של קונה למתווך והמתווך הביא לו הצעת קנייה, תשלום דמי תיווך מגיע אך ורק למתווך. כאשר רוצה האמצעי גם דמי תיווך, עליו להתנות עם המתווך לפני מסירת המידע, שאם אכן העסקה תצליח, יעביר לו חלק מהשכר. אך אם לא הותנה זאת מראש, אין אפשרות לחייב את המתווך שישלם למציע.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כנראה הרב לא הבין את השאלה הנוהג הוא לשלם תיווך משני הצדדים גם הקונה וגם המוכר אולם במקרה הספציפי הזה המתווך לא קיבל תיווך מהצד השני ולכן גבה מהקונה 1.5% בנוסף הנוהג הוא שאחד שמביא למתווך את אחד מהצדדים מקבל את דמי התיווך -1%- מהצד שהוא הביא וכאן אמנם ברור שהמתווך יקבל חלק מהתיווך שמשלם הקונה הואיךל והוא לא מקבל כלום מהצד השני הרי התנה שיקבל 1.5% שזה במקום מה שהיה מקבל בעיסקה רגילה מהמוכר אבל עדיין נראה לי שהמביא את הקונה אמור קבל חצי ממה שקיבל המתווך מהקונה אשמח לשמוע דעת תורה בעניין מפי הרב

  2. לפי הידוע לי שמתווך מקבל מכל צד 1.5% או 2%מכל צד. ובמקומות מסוימים מקבל רק מצד אחד. מה שאמרת שמי שמציע למתווך מקבל את חלקו, מדובר ששתי מתווכים עשו עסקה אחת, אחד דיבר עם המוכר, ואחד דיבר עם הקונה. וכל אחד מקבל את השכר מהצד שלו. אבל אדם שהציע הצעה למתווך, והמתווך פנה לשתי הצדדים, הרי שהמתווך הוא המתווך הבלעדי. ומציע שרוצה לקבל חלק מדמי התיווך צריך להתנות זאת עם המתווך תחילה, או שישמור לו את הזכות שהוא יודיע למוכר על העסקה.