עניית אמן כשהמברך כבר התחיל ברכה הבאה

שאלה:

שלום כבוד הרב, ראיתי שאין לענות אמן על קדיש או ברכה מחזרת הש"ץ אם הש"ץ כבר ממשיך לברכה הבאה, מאיזה טעם אין לענות אמן? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מפשטות לשון השערי תשובה בסי' קכד נראה, שכאשר המברך כבר התחיל ברכה אחרת עבר זמנה של הראשונה, אבל זה תמוה, כי אמנם זה עבר ביחס למברך אבל לא ביחס לשומע, על כן פירש בשו"ת בצל החכמה ח"ה סי' יז, שמדובר דוקא בברכות שאדם מחוייב לשמוע, כמו חזרת הש"ץ וקדיש, ולכן כיון שהוא מחוייב כבר להתרכז בשמיעת הברכה הבאה נחשב הדבר שכבר זמנה של הראשונה, אבל אם הוא שומע מחברו ברכות השחר למשל ברצף, הוא רשאי לענות אמן גם אם המברך כבר המשיך הלאה.

יום נעים