דין תורה כשנתבע מושך לבית דין מפוקפק

שאלה:

שלום וברכה, אני סוכן נסיעות ומכרתי כרטיסי טיסה לנוסעים שנסעו מטעם מוסד מסויים וכרטיסי הטיסה לא שולמו. הנוסעים טוענים שהמוסד צריך לשלם והמוסד מצידו טוען שהאנשים נסעו על דעת עצמם ולא מטעמו. תבעתי את הנוסעים והמוסד לדין תורה בבית דין שראשי המוסד הסכימו להתדיין. אולם עורך הדין המייצג את המוסד לא מוכן להתדיין עם נתבעים נוספים. פניתי לבית הדין ואמרתי שאני חייב לתבוע את כולם ביחד. הם אמרו שיבהירו לעורך הדין שהוא חייב להופיע לדיון עם כל הנתבעים האחרים. לאחר כמה ימים שלא שמעתי מבית הדין התקשרתי ואמרו שיש החלטה של בית הדין שאני חייב לתבוע את ראש המוסד לבד. לא מוכנים להסביר מה הסיבה ולא מוכנים לשלוח לי בכתב את ההחלטה. משמעות הדבר שאחרי חתימת בוררות הם יזכו את בעל המוסד. והנוסעים ידרשו ממני דיון בבית דין אחר וייצאו זכאים שם. מה עושים? האם לאו ההתנהלות השערורייתית של בית הדין ניתן לפנות לערכאות?

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין לא ניתן לחייב את התובע להשתתף אם שאר התובעים וזכותו של הנתבע לדרוש דיון בנפרד. אם קיים חשש של הפסד לתובע כאשר כל נתבע ידרוש בית דין אחר, ניתן לערוך דיון על כך בבית דין, ולפני הדיון לדרוש דיון על צורת התדיינות ורק אח"כ ידונו בגוף התביעה.

בהצלחה.