הגדרת כבולעו כך פולטו

שאלה:

אם בכל כלי הולכים אחר רוב תשמישו… למה צריך בכלל ליבון? למשל, תבניות של תנור שהמקסימום שלו זה 280 מעלות… למה שלא יפעיל את התנור למשך זמן מסוים על החןם הכי גבוה ויחשב כהכשר לתבניות? רב תודות לרב

תשובה:

שלום וברכה

יש בענין זה כלל מאוד ברור, הדין שכבולעו כך פולטו [לצורך הענין זה נושא שאלתך ולא הדין של רוב תשמישו] אמור רק לגבי סוג ההכשרה ולא לגבי איכותה. כלומר, אם בישלתי דבר איסור בסיר בחום של 70 מעלות, לא נגיד שכדי להכשירו די ב70 מעלות, אלא צריך הגעלה גמורה במאה מעלות! כך גם לגבי ליבון, הכלל הוא שכל שבא באש "תעבירו באש", כלומר הוא צריך ליבון חמור, אפילו שבלע בחום נמוך יותר. הדין של ליבון קל זה רק קולא מיוחדת שנאמרה בדבר שהוא בגדר "היתרא בלע", כמו כלי פרווה שאפו בו עוגה חלבית, או אפלו תבנית בשרית שאינה בת יומה שאפו בה עוגה חלבית.

יום נעים.