נוטל תרופה עם מעט לחם – האם מברך על הלחם?

שאלה:

שלום כבוד הרב האם אדם שלצורך שתית התרופה שלו (תרופה נוזלית) הוא שם כמה טיפות מהתרופה על חתיכת לחם קטנה ואוכל את התרופה בצורה זו.האם צריך לברך על הלחם? תודה

תשובה:

שלום וברכה

באופן זה צריך לברך על הלחם.

מה שמצינו שיש דין עיקר וטפל שמברכים רק על הטפל ולא על העיקר, וכגון אדם ששותה משקה חריף וכדי להפיג החריפות אוכל מעט לחם, שמברך רק שהכל, הוא משום שהטפל נפטר בברכת העיקר, אבל כאשר לא מברכים על העיקר ודאי יש לברך על הטפל.

כך נראה ברמ"א בסי' ריב סעי' א, שעל פי זה כתב שם חידוש, שכאשר אדם צריך לאכול את הטפל לפני העיקר, וכגון שרוצה לשתות וחושש שהשתייה על בטן ריקה תזיק לו ולכן הוא אוכל מעט לחם, עליו לברך על הלחם כיון הוא נאכל קודם השתייה, אף שהוא טפל, אלא שמברך עליו שהכל נהיה בדברו כברת העיקר! בבית יוסף שם חולק על פסק הרמ”א מטעם אחר, וסובר שדבר שנאכלתחילה לעולם אינו נחשב טפל אלא עיקר, אבל לא נראה שחולק ביסוד שקובע שעד כמה שהוא טפל הוא חייב בברכה…