הנאה מחשמל שתוקן בשבת ע"י חברת החשמל

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב. ידוע שנתינת תבשיל על הפלאטה מערב שבת כשהוא אינו מבושל מותרת אעפ"י שהתבשיל הולך ומתבשל בשבת. מה יהיה הדין אם נתנו את התבשיל מערב שבת ולפני שבת היתה הפסקת חשמל שתוקנה אחרי כניסת השבת, האם בגלל חילול השבת יהיה מותר לאכול מהתבשיל או לא?

תשובה:

שלום וברכה

את המעשה של חברת החשמל לא ניתן להגדיר כחילול שבת, כיון שהדבר נעשה לצורך פיקוח נפש, יש חולים שנזקקים לחמצן ולחימום ולאור וחייבים לחדש את האספקה, לכן אין כאן איסור של מעשה שבת, הדיון שדנו בו פוסקי זמנינו, במציאות כזו, אם יש חיוב לכל אדם בביתו לכבות את המתגים של החשמל והפלטה [בשינוי], כדי לחסוך חילול שבת מיותר, שהרי כאשר חברת החשמל מפעילים שוב את הזרם הם בעצם עושים פעולה נפרדת בכל מתג קיים, גם אם הכל נעשה במעשה אחד, ובזה ראוי אכן להחמיר לכתחילה, אבל בדיעבד זה לא נאסר כיון שכאמור מבחינתם מדובר היה בפעולה מותרת.