הפרשות ופיצויים לעובד שרוב הזמן עבד בשחור

שאלה:

שלום רב. אני עובד בעבודה 20 שנה, מהם 15 בשחור ו- 5 בלבן (אני רוצה לציין שמתחילה רציתי לעבוד בלבן). העבודה שוחקת ואני מעוניין לעזוב. מבחינה הלכתית מה קורה עם השנים שעבדתי בשחור ולא הופרש עלי כלום, מה אני יכול לדרוש? ואם מגיעים פיצויים האם אני יכול לדרוש רק תשלום כספי או שהבעה"ב יכול לטעון שהוא מוכן לשלם רק בשווי כסף? (סעודות שבת מוכנות וכדומה)

תשובה:

שלום וברכה,

כל עובד זכאי לקבל פיצויים בעת התפטרותו, בין אם מועסק עם תלוש בין אם מועסק בשחור. מאחר והתקבל המנהג לשלם לעובד פיצויים.

לגבי הפרשות נוספות לא ניתן להחליט שחייב המעביד, מאחר ולא הוקבע כמנהג ברור להפריש לעובדים בשחור הפרשות נוספות.

המעביד חייב לשלם את הפיצויים בכסף בלבד ולא בשווה כסף.

מקורות:

בשכירות פועלים קובע המנהג, וכדברי המשנה ב" פרק ז משנה א השוכר את הפועלים… הכל כמנהג המדינה. ולכן כל זכות שנקבע כמנהג חייבים לשלם.

הפיצויים הינם כחלק משכר העבודה, והמעביד חייב לשלם דוקא בכסף ולא בשווה כסף, ואם אין לו כסף ניתן לחייב את המעביד, שימכור את השווה כסף כדי להמציא מעות לעובד, כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שלו סעיף ב. ובש"ך ס"ק ד.