למה הפטרה עדיפה על עליית משלים

שאלה:

שלום לרב, זה זמן רב שאני מנסה להבין מה המקור לכך שעליית מפטיר/הפטרה (בשבת שלפני יארצייט) עדיפה על עליית משלים שעושה לנפטר יותר נחת רוח. (כפי שמובא הן בבן איש חי, הן בילקוט יוסף הן במקור חיים) אמנם בילקוט יוסף בנושא יש הפניה ל"מקדש מלך" ולמעבר יבוק, אולם למרות שעיינתי בהפניות הנ"ל לא מצאתי את המקור והסיבה לעדיפות ההפטרה. גם עיינתי בזהר ח"ג קצה קצט ע"פ תשובה שראיתי באחד האתרים אולם לא מצאתי התשובה אודה מאוד אם הרב יוכל להפנות אותי למקור ממנו לומדים על הסיבה לעדיפות העליה להפטרה על פני משלים. יישר כח

תשובה:

שלום ובשער  וברכה

הסיבה בגלל ברכות ההפטרה שיש בהן צידוק הדין, ולא בגלל חשיבותה של העלייה. מקור המנהג ראה בברכי יוסף סי' רפד, ובשער אפרים שער ט סעי' מב.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. תודה על התשובה.
    ניסיתי לעיין בשער אפריים (ר' אפרים כהנא רבא זצ"ל) אולם לא מצאתי. הספר לא מחולק לשערים אלא שער או"ח, דעה וכו' ואין סע' מב

    תוכלו בבקדה להפנות בצורה מדוייקת.

  2. מחילה לכבוד הרב.
    לא מצאתי ואודה אם הרב ימקד אותי.

    1. באיזה חלק של ברכי יוסף נמצא אותו סימן רפד שהרב הפנה אליו? (ביו"ד מדובר בהל' ספר תורה וזה לא קשור)

    2. בשער אפרים היחיד של הרב מרגליות שמצאתי- אינו מחולק לשערים אלא לסעיפים. ואין בכלל שער ט.
    בדקתי בקטלוג של בר אילן ואין שער אפרים אחר של הרב מרגליות.אודה שהרב יכווין אותי

  3. באורח חיים הלכות קריאת התורה בשבת…
    אולי חיפשת שער אפרים וזה שערי אפרים, עכ"פ עיינתי שוב בספר שתחת ידי והכל מופיע במקום שצויין…

  4. פעם שמעתי שהמקור לזה שמעלים למפטיר לפני היאר צייט נובע מכך שיש יתומים פחות מיג ולהם נתנו הפטורה כי לא יכלו לתת להם עליה
    אגב יש מקומות כגון בעלז שנוהגים לעלות עליה ולא מפטיר