הטמנה מערב שבת

שאלה:

מה הדין קדירה שהונח לפני שבת על אש גלויה ,ובתוך הקדירה מים חמים כדי לעשות הטמנה של דברים (למשל לחמם מרק שנמצא בתוך כלי בקדירה של מים)?

תשובה:

שלום וברכה

להכניס את המרק בשבת לתוך סיר שעל האש כדי לחממו זה לא רק בעיה של הטמנה, זה אסור משום בישול, שהרי אנחנו נוקטים שיש בישול אחר בישול בדבר לח, כמבואר בשו"ע סי' שיח סעי' ד, אם מעבירים את המים האלו לכלי אחר שאינו על האש, מותר להכניס לתוכן שקית עם מרק קר, ובלבד שהשקית לא תהיה מכוסה לגמרי אלא רק חלק יהיה במים וחלק בחוץ, כך זה לא יחשב הטמנה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. השאלה שלי היתה שהמרק הוכנסה לפני שבת בכלי בתוך קערה כך שזה היה חם בכניסת שבת.ומדובר בהטמנה במקצת האם זה מותר הטמנה במקצת על אש גלויה במקרה שנתבשל כל צרכו .
    ומה הדין אם לא נתבשל כל צרכו בהטמנה במקצת על אש.

  2. יש להקל. לדעת הסוברים שהטמנה במקצת מותרת אין הבדל בין אם עושה זאת בשבת או לפניה, אולם דעת השו”ע בסי’ רנג שהטמנה במקצת אסורה, ובאור לציון ח”ב פרק יז כתב, שאף שנהגו הספרדים בזה כהכרעת הרמ”א שהטמנה במקצת מותרת, אין להקל בכך אלא בערב שבת. רבים מהספרדים קיבלו בזה את הוראת מרן השו”ע שלא להתיר הטמנה במקצת גם לא בערב שבת, וכמדומה שכן דעת הגר”ע יוסף.