לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

חלוקת ירושה כאשר יש אחות שבהליכי גירושין

שאלה:

בס"ד שלום רב אנחנו כמה אחים , בן אחד  ובנות , השלום והשלווה שוררים ביננו. ההורים ז"ל נפטרו. אנחנו מעונינים לחלק את שווי הדירה בין כולנו. לאחת האחיות לצערינו אין קשר טוב עם בן זוגה. אנו לא מעונינים שבעלה ייהנה מכספי הירושה של הורינו. לכן חשבנו שהבן יירש את הכל והוא יעניק במתנה את כספי הבנות , לבנות. איך מבצעים את זה בפועל ? האם יש רעיון טוב יותר ?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי התורה אתה היורש היחידי, והסכמתך שהבנות יירשו, לא עושה את הבנות ליורשות, אלא אתה יורש, ומוותר להם מחלקך עבורן. ולכן לפי הלכה אתה הוא שנותן להם מתנה. אלא שצריך לדעת שבעל הוא כח חזק בהלכה. ולכן אם נותן מתנה ומתנה שלא יהיה לבעל רשות הבעל זוכה במתנה – אוכל פירות. ואם האשה תמות ראשונה הבעל יורש. ואם יתגרשו הקרן חוזר אליה.
ולכן יש לתת במתנה ולהתנות: על מנת שלא יהיה לבעליך רשות בה, ואין לך בהם אלא מה שאת אוכלת או לובשת. ובזה אין לבעל רשות כלל. וגם בזה אם היא תמות לפניו יש ספק בפוסקים האם הבעל יורש.
העצה הנ"ל הוא פיתרון הלכתי, אבל אם בשעת הגירושין יתגלגל התיק לבית משפט לא תועיל העצה הנ"ל.
בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע אבן העזר סימן פה סעיף ז. וסעיף יא. ראה עוד פתחי חושן אישות פרק ח הלכה יד ובהערות שם. ולגבי ירושה פרק י הלכה לה ובהערות שם.