רציתי משהו של חברי – האם עברתי על לא תחמוד?

שאלה:

שלום לרבנים חמדתי ופלים של חבר היה מותר לי או שאסור משום לא תחמוד<? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

האיסור לא תחמוד אינו אמור באופן שאנחנו רוצים וחומדים משהו בלב, אלא דוקא כאשר אנחנו מפעילים לחץ על בעל החפץ למוכרו או לתת במתנה. אולם יש לדעת שגם כאשר אדם חושב בליבו כיצד יפעל להשיג את החפץ הזה שאינו שלו, הוא כבר עובר באיסור של לא תתאווה.

מקורות:

על ההבדל הנ”ל בין לא תחמוד ללא תתאווה, ראה ברמב”ם הל’ גזילה ואבדה פ”א הל’ ט – י. ורא עוד בשו”ע חו”מ סי’ שנט סעי’ י, שערי תשובה שער ג אות מג. ובספר החינוך החמיר עוד יותר, ולדעתו, אם אדם מתמיד בקנאה ומהרהר תמיד אותו חפץ שחושק בו, הוא עובר בלא תתאווה גם כאשר אינו חושב אודות דרכים להשגתו. ובאבן עזרא שמות כ יד נראה, שבאופן זה הוא עובר גם בלא תחמוד.