שיעור שתייה לברכה אחרונה / מעשרות בפרי בחצר משתמרת

שאלה:

1.האם יש מציאות לברך בורא נפשות כאשר שותה ישירות מהבקבוק? 2. אם יש לי עץ פרי בחצר הפרטית שלי. האם יש מציאות לאכול פרי אחד ללא מעשר תחת העץ או שמא החצר קובעת למעשר כי היא פרטית?

תשובה:

שלום וברכה

1. אם שותים ישירות מהבקבוק ולא מדובר במשהו מוגז מידי שמצריך להפסיק כל הזמן בשתייה, בודאי שותים רביעית בכדי שתיית רביעית ויש לברך, אם אכן כך עשו…

2. פרי אחד מותר, כיון שכל עוד לא צירפת אין גמר מלאכה, אמנם הדין הוא כי כל עוד הפירות לא ראו את פני הבית, אינם חייבים במעשר. אבל מאחר שהפירות גדלים בחצר (בפרט שהיא פרטית), זה נחשב לחצר הקובעת למעשר, וכפי שכתב הרמב”ם (פ”ד מהלכות מעשר הלכה ח’): “אי זו היא חצר הקובעת כל שכלים נשמרים בתוכה או שאין אדם בוש מלאכול בתוכה או שאם יכנס אדם לה אומרים לו מה אתה תבקש”. ובהלכה ט"ו שם: "תאנה העומדת בחצר אוכל ממנה אחת אחת ופטור ואם צירף חייב במעשר, בד"א בשהיה עומד בקרקע, אבל אם עלה לראש התאנה ממלא חיקו ואוכל שם שאין אויר חצר קובע למעשר".