קדיש אחרי / לפני עלינו

שאלה:

האם שפיר עבדי מה שעושים כלל ישראל שאם אין יתום מדלגים על קדיש שלפני עלינו לשבח אומרים ברכו בלי סמיכות מקדיש?
ואעפ שכתב באז נדברו שלא נכון לעשות כך המנהג בישראל הוא שעדיין לא אומרים …

תשובה:

הקדיש הזה, אצל הספרדים הוא לפני עלינו ואצל האשכנזים אחרי עלינו, הוא חלק מנוסח התפילה, ואין לבטל, אלא שנהגו שאומר זאת רק מי שאין לו הורים אף שאינו אבל בתוך שנה, ראה רמ"א סי' קלא.