עליית התפילות

שאלה:

שלום,

1. ראיתי בספר אחד שכתוב כך:
"נשמות הצדיקים נמצאות שם [בכותל המערבי] ומלמדות סנגוריה על מי שלא יודע להתפלל מעומק הלב, אך נמצא בצער או צרה. הם מסדרים את תפילתו בפיו כדי שתגיע ותתקבל לפני יושב מרומים."

האם זה נכון?

2. הבנתי שהתפילות בחו"ל עולות ע"י המלאך שממונה באותה המדינה? האם זה גם שנמצאים במניין? ומה ההבדל בין שהתפילה עולה ע"י השכינה או ע"י מלאך? אשמח למקורות.

תשובה:

שלום וברכה,

אינני מכיר את המקור לענין המדוייק שאמרת, אבל זה נכון וכתוב בשל"ה ובמדרשים שכל התפילות עולות דרך הר המוריה – מקום המקדש, וזה נלמד מכתוב והתפללו אליך דרך ארצם, והיינו שכל התפילות בכל העולם מגיעות לארץ ישראל ומשם למקום המקדש ודרך שם עולות למעלה. למעשה בכל התפילות נראה שיש סיוע של מלאכים, כמו בתפילה שאומרים בסליחות "מכניסי רחמים הכניסו תפילותינו לפני בעל הרחמים, שזו בעצם פנייה למלאכים שיסייעו בהעברת התפילות [ואגב יש מחלוקת גדולה אם לומר תפילה זו, אם בכלל הפנייה למלאכים מותרת, אף שאין פנייה אליהם לבקשת שפע שזה ודאי אסור, אלא רק בקשה לסיוע בהעלאת התפילה].

חג שמח.