צירוף מאכלים לקביעות סעודה

שאלה:

האם צריך לברך המוציא על לחמנית מזונות כשאוכלים אותה עם הרבה ירקות וגבינה? לפי האשכנזים?

תשובה:

שלום וברכה

דעת המגן אברהם כפי שנראה במשנה ברורה בסי' קסח סעי' ו, שאף שהמזונות הם רק כזית שאר המאכלים מצטרפים להשלים לשיעור קביעות סעודה, ואם אוכלים יחד עם הלחמניה כמות גדולה של ירקות וכדומה כשיעור שרגילים לאכול סעודה, יש לברך המוציא וברכת המזון. אבל המנהג כפי שהורה הגרי"ש אלישיב והובא בס' וזאת הברכה, שלא מצרפים שאר מאכלים אלא לענין זה שאם אכל כשיעור שלוש או ארבע ביצים, אף שלמנהג בני אשכנז זה עדיין לא קביעות סעודה עד שיאכל שיעור שרגילים לאכול בסעודה [ראה משנה ברורה שם] לענין זה שאר המאכלים מצטרפים. אבל כמובן אין להכנס לספק ברכות, וכאשר אוכלים כמות רבה של ירקות, או שאוכלים תפוחי אדמה וכדומה, יש לאכול קודם את הלחמניה ולברך ברכה אחרונה, ורק אחר כך את הירקות.