תליית חוטי הציצית לשמה / אמירה לשם מצוה

שאלה:

שלום וברכה , רציתי לשאול : 1 :מה פירוש המשפט "לשם מצוות ציצית" שאומרים לפניי הטלת הציציות ? 2:וכן רציתי לשאול מתי וכמה פעמים יש לומר את המשפט הזה? 3: אם הפסקתי באמצע עשיית הציצית ,האם אני חייב לחזור ולהגיד את המשפט הזה שוב לאחר זמן כשאני ממשיך ? 4: ומי שלא אמר את המשפט הזה האם זה מעכב ?

תשובה:

שלום וברכה

1. לשם מצות ציצית פירושו, שעשיית הציצית היא לשם מצוה, חכמים דרשו מכתוב "ועשו להם ציצית" שתהיה העשייה לשם מצוה. הלכה זו אמורה הן לגבי טווית החוטים, הן לגבי תלייתם בבגד.

2. מספיק לומר זאת בתחילת העשייה לפני שאתה מכניס אותם בנקב.

3. אם הפסקת באמצע, כיון שהסחת דעתך יש לומר זאת שוב. אם מדובר באותו גדיל, גם אם הפסיק ולא אמר שוב האמירה הראשונה מועילה, שכל העושה על דעת ראשונה הוא עושה, ראה משנה ברורה סי' יא ס"ק ה.

4. צריך שיהיה באמירה ממש, לענין מחשבה נסתפקו הפוסקים אם זה מועיל, ראה משנה ברורה שם ס"ק ד, ויש מהפוסקים שהכשירו בדיעבד, ראה צמח צדק או"ח סי' ב, משיב דבר סי' ג, ערוך השלחן יא ה, כף החיים שם ב ועוד. אם לא היתה אפילו מחשבה לשם מצוה זה פסול.