שוכר שקנה מזגן בהסכמת המשכיר וקיבל שובר מתנה

שאלה:

שלום וברכה! ברצוני לשאול מה הדין לגבי שוכר דירה שביקש מבעל הדירה להתקין מזגן בדירה. בעל הדירה הסכים לכך והגביל סכום. השוכר מצא מזגן שיקר ב220 ש"ח מהסכום שקצב בעל הדירה. זאת ועוד שלעניין התשלום טען בעל הדירה שאין בידו כרגע סכום זה ולכן שהשוכר ישלם על המזגן ויקזז בכל חודש 300 ש"ח מהשכירות. השוכר רכש את המזגן והתברר שקיבל מהחנות תלושים על סך 700 ש"ח (סוג של מבצע). למי שייכים התלושים?

תשובה:

שלום וברכה,

תלוש הנחה שניתן לכל רוכש בחנות, נחשב בחלק מהקניין, ולכן שייך למי ששילם את המזגן. ולכן יש לחלק את התלושים לפי ערך התשלום שכל אחד שילם. אם אתה שילמת חמישים ובעל הבית ארבעה חלקים, הרי שהתלוש אמור להתחלק חלק אחד לך, וארבע חלקים למשכיר.

אין הבדל בהלכה אם שילם המשכיר מכספו או שקיזז מתשלום השכירות. בפועל נחשב שהוא שילם עבור המזגן.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קפג סעיף ה, שמבוא שכל רווח שעשה השליח, הרווח למשלח. ומה שמבואר שאם קיבל השליח מתנה, שחולקים בו השליח והמשלח, מדובר במתנה שניתנת רק לשליח ולא לכל קונה. אבל בקנייה שמותנה שכל רוכש זכאי למתנה, לא נחשב מתנה אלא הנחה במקח, והרווח למשלח בלבד. במקרה שלך המקח הוא של שניים, כ"א לפי חלקו, ולכן המתנה שייכת לשניים כל אחד לפי חלקו.