תפילה לבת ספרדית שרגילה לנוסח אשכנזי

שאלה:

שלום רב, בחורה שלמדה במוסד אשכנזי, אך היא מבית ספרדי – ורגילה להתפלל מאז ומתמיד בנוסח האשכנזי (בימות החול. בשבת וחג מתפללת בביהכנ"ס הספרדי בנוסח ספרדי). האם מותר לה להמשיך להתפלל בנוסח שאליו חונכה בבית הספר (נוסח אשכנזי)? האם מותר לה לומר את הברכות שלפני ק"ש? בכמה תפילות היא מחוייבת ביום?

תשובה:

שלום וברכה

ראוי להתרגל לומר כפי נוסח העדה אליה את משתייכת. ואף שנושא מנהגי אבות אצל בנות קלוש יותר, כיון שלכתחילה ניתנו המנהגים על דעת שישתנו בנישואין כפי מנהגו של הבעל, כיון שמן הסתם גם תנשאי לבעל ספרדי, כדאי כבר עכשיו להתרגל למנהגי הספרדים.

בכל מקרה אין לספרדיה לומר ברכות קריאת שמע בשם ומלכות, כיון שלמנהג הספרדים ברכות שאשה אינה חייבת בהן משום שהן מצוות עשה שהזמן גרמא היא אינה יכולה לברך, את יכולה לומר אותן ללא שם ומלכות.

למנהג הספרדים החיוב לנשים הוא על תפילה אחת ביום, או שחרית או מנחה, ולא כאשכנזיות שחייבות שחרית ומנחה [הנושא הוא שמונה עשרה, ברכות השחר בכל מקרה חייבות]. כמובן שכל אשה יראת ה' תשתדל להתפלל שחרית ומנחה.

שבת שלום ומבורך.