אכילת עראי מעץ בחצר בלי מעשרות

שאלה:

א. עץ שנמצא בחצר האם מותר לאכול ממנו פירות בלי לעשר?ב.מה הדין בזה בעץ שנמצא בשדה?

תשובה:

שלום רב

בחצר המשתמרת כגון בגינתך הפרטית הסמוכה לבית, אם אוכלים בחצר והפירות לא נכנסים לבית. בפרי קטן שרגילות לאוכלו כאחד, כגון שסק, מותר לאכול במקום בלא מעשר, אולם אם קטפו שנים, הרי זה מצטרף וחייב במעשר. ואם הפרי הוא גדול שהדרך לחלקו לחלקים קודם האכילה, באם חתך מהפרי בעודו על העץ חתיכה, אין חיוב מעשר, ובאם קטף את כל הפרי, התחייב במעשרות כדין.

בעץ בשדהלפני גמר מלאכה מותר גם יותר אבל מורכב להסביר בכל פרי מתי הגמר.

אגב למה את כותב את השאלות בכותרת ובמקום של השאלה אתה כותב את המייל וכו' כל דבר תשים במקומו וזה ימנע מאיתנו את הטורח לסדר את הדברים.

תודה

מקורות:

אמנם הדין הוא כי כל עוד הפירות לא ראו את פני הבית, אינם חייבים במעשר. אבל מאחר שהפירות גדלים בחצר (בפרט שהיא פרטית), זה נחשב לחצר הקובעת למעשר, וכפי שכתב הרמב”ם (פ”ד מהלכות מעשר הלכה ח’): “אי זו היא חצר הקובעת כל שכלים נשמרים בתוכה או שאין אדם בוש מלאכול בתוכה או שאם יכנס אדם לה אומרים לו מה אתה תבקש”.