הזמנת מחללי שבת לשבת בר מצווה

שאלה:

בקרוב ב"ה בר מצווה לבננו, אנו משפחה שומרת שבת אך אחי ואחותי לא. אמרתי להם שיבואו לעשות שבת אצלנו ולא יגיעו אלינו חלילה ברכב ביום השבת. אמרו לי שגם ככה הם נוסעים ואני לא יכולה לכפות עליהם לעשות שבת אצלנו. האם אני צריכה לאסור עליהם להגיע אלי או שיעשו כרצונם?

תשובה:

שלום וברכה

תגידו להם שסידרתם להם מקום ללון ותשמחו אם יבחרו לעשות זאת כי כואב לכם לראות חילול שבת, אבל אין צורך למנוע מהם לבוא מחמת שאתם יודעים שלא יעשו זאת. בפרט שאם תמנעו מהם לבוא זה יהיה עלבון גדול.

מקורות:

כך מובא בשם רבי יעקב קמינצקי (אמת ליעקב חו”מ סי’ תכג הערה 27) “לצורך קירוב רחוקים מותר להזמין ישראל מחלל שבת לביתו לסעודת שבת, כל זמן שמזמינו בפירוש להישאר לכל השבת ומכין לו מיטה ושאר צרכיו, ואז אע”פ שיודע שהלה יעזוב את ביתו לאחר הסעודה ויסע הביתה, מותר להזמינו”.

וכן נקט הגרש”ז אויערבך בשו”ת מנחת שלמה (ח”ב סימן ד) “מותר להזמין גם מי שגר רחוק ממקום התפלה, ולהציע לו מקום לינה קרוב למקום באופן שלא יצטרך כלל לחלל שבת, ואף אם לא יקבל את ההצעה אין חייבים להגיד לו שימנע משום כך לבוא, וגם אין צריכים להזהיר אותו שיסע ברכב”.