האם הש"ץ אומר אמת בסיום קריאת שמע?

שאלה:

שלום לרב.לפני החזרה ד אלוקיכם אמת השץ מסים לעצמו אלוקיכם או אלוקיכם אמת?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה נחלקו הדעות, בס' עשרה מאמרות כתב שבפעם הראשונה אינו אומר אמת, משום שמנין רמ"ח תיבות הוא דוקא באופן זה ואם יוסיף אמת יהיה רמ"ט וכן פסק הגר"א, אולם במשנה ברורה כתב שהמנהג כרהיטת דברי השו"ע לומר אמת גם בפעם הראשונה. ויש שהכריעו שאם הוא חוזר בקול מיד ואינו ממתין לאף אחד, לא יאמר פעמיים ואם הוא צריך להמתין לרב וכדומה יאמר פעמיים, כדי להסמיך את הקריאת שמע לברכה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' סאס"ק ח. החילוק בין אם חוזר מיד או לא, באגרות משה ח"ה סי' ד, ובהליכות שלמה פרק ז הערה 35.