אדם שהשתכר והניחו אותו לנוח בבית מלון – מי צריך לשלם?

שאלה:

מסיבה נערכה בבית פרטי אחד האורחים השתכר,לאחר המסיבה חבריו ראו אותו ישן על ספסל ברחוב חסו עליו ולקחו אותו לבית מלון. בבוקר מתעורר ובא ללכת בעל המלון דורש תשלום. השאלה מי אמור לשלם עבור החדר? אם אפשר מקורות

תשובה:

שלום וברכה,

השיכור נהנה בפועל שישן במלון ולא ישן ברחוב, ולכן חייב לשלם עבור ההנאה. אלא שגובה התשלום נמדד לפי מחיר של מלון זול, ולא מלון יקר, למרות שבפועל ישן במלון יקר, כיון שלא נהנה מהמלון היקר. ואת ההפרש צריך לשלם החבר שהניח אותו במלון היקר.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא כתובות דף ל ע"ב מבואר שאם תחב אדם לחברו בלא רצונו חלב בבית הבליעה, האדם שתחבו לו צריך לשלם על הנאת המעיים – שנהנה שאינו צריך לאכול. ואת שאר התשלום צריך לשלם התוחב. ראה רש"י תוספות, ושאר מפרשים שם.

ובתוספות ב"ק דף קא ע"א ד"ה או דלמא, כתבו שאם גופו נהנה גם אם ההנאה לא הייתה מדעתו חייב לשלם על כך. ולכן השיכור ודאי יש לו הנאת הגוף ששכב במלון ולא ברחוב. אך כיון שלא היה מדעתו, אין לו לשלם אלא רק את ההנאה שנהנה בפועל – מחיר של מלון זול. ושאר התשלום חייב החבר שהשכיב אותו לישון, כדין תוחב חלב לבית הבליעה של חברו.