שהחיינו על רכב בליסינג או השכרה ממושכת

שאלה:

האם מברכים שהחיינו על רכב להשכרה ממושכת? האם מברכים שהחיינו על רכב בליסינג שיש לו איזה שהוא קנין ואחריות על הרכב?

תשובה:

שלום וברכה

רכב בהשכרה לא מברכים עליו שהחיינו, אבל רכב בליסינג לכאורה הוא בעלות גמורה, יש רק תנאי מימון וזכות לעשות טרייד אין, אבל בעקרון הקנייה מוחלטת, אלא שבלאו הכי נמנעים בזמנינו מברכות אלו, ראה שו”ת חתם סופר או”ח סי’ נה וסי’ קנו, ויש שנהגו מחמת כן לברך על פרי חדש ולפטור את הכלי החדש, וזאת משום שברכה כזו על כלים חדשים לא הוזכרה בגמרא ובראשונים, והיא מנהג מאוחר יותר. כמו כן, הדבר תלוי מאוד במצבו של הרוכש, אם נחשבת היא חשובה לו באופן מיוחד ועוד ספקות, אלא שכמובן המברך לא הפסיד, שכך היא סתימת דברי השולחן ערוך ושאר אחרונים בסימן רכג.