ביטול כלי מהיכנו – הגדרה

שאלה:

שלום, ראיתי שכתב בפסקי תשובות, סימן רסה, ב, " אמנם כלי המיועד לקבל השמן או שאר דברי מוקצה ואיסור, אין בזה משום "ביטול כלי מהיכנו". כי הרי לכך הוא עומד, ולכן אין חשש מלהשתמש בכלי אכילה חד פעמיים, מפות ניילון וניירות קינוח , ושקיות אשפה…" המקור לדבריו כתב "בשפת אמת (שבת מב ד"ה ואם נתנוהו), שאפילו כלי שאינו מיוחד לכך, אלא שהוא יחדו בערב שבת לקבל בו את השמן הנוטף רשאי ליתנו בשבת תחת הנר כיון שיחדוהו לכך מערב שבת, …. בין המקורות איני רואה שמופיע מקור במשנה ברורה, ורצוני לדעת אם יש לזה מקור גם במשנה ברורה? ועוד , הרי לכאורה אם יעשה כך לע"ד זה יכול להואיל כל עוד מיחדו יחוד עולם, מפני שאינו עומד לכך, נניח צלוחית לקבל השמן, הרי הצלוחית עומדת לאכילה, ובכך בעצם מייחד אותה רק לשבת אחת, ומה מועיל שהרי בזה אינו עומד לכך כלל. ולא דומה לכלים חד פעמיים שעומדים לכך (לזריקה )? ב. ומה נשתנה בזה שמייחד את הכלי שהרי מבטל כלי מהיכנו. אפילו שעומד לכך?? שהרי עד עכשיו יכל לטלטלו, ומעכשיו אסור. אז מה מועיל הייחוד?

תשובה:

שלום וברכה

הרעיון של ביטול כלי מהיכנו, הוא שאם אתה לוקח כלי ומבטל ממנו את השימוש שלו הוא מיועד על ידי נתינת מוקצה בתוכו, זה נחשב סותר [שקלקלת אותו] או בונה [שקבעת אותו במקום במקום מה שהיה מיועד להטלטל] אבל כאשר זה השימוש המיועד לא עשית שום דבר, מדברי השפת אמת שהבאת רואים חידוש שלא צריך יעוד עולמי ודי ביעוד לאותה שבת, שכן סו"ס לא עשיתי שום שימוש חורג בחפץ. אינני יודע לתת מקור במשנה ברורה דוקא, אבל תתמקד במילים "ביטול כלי מהיכנו", כלומר שימוש בכלי שאינו זה אליו הוא הוכן…

מקורות:

הגרש”ז אויערבך זצ”ל בשש”כ פכ”ב הערה מ”ו, שלחן שלמה סי’ ש”ה ס”ק י”ג, ספר הלכה ערוכה – מוקצה עמ’ קנ”ג.