נקימה ונטירה של תלמיד חכם

שאלה:

שלום רב, אמרו על תלמיד חכם שהוא צריך להיות נוקם ונוטר כנחש מצד שני כתוב בתורה "לא תקום ולא תטור" זה נראה לי כסתירה אשמח להסבר ומה גדר הנקימה והנטירה של תלמיד חכם? תודה רבה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן קושיה, זה פשוט ביטוי מושאל, וכפי שמסביר זאת המהרי"ץ חיות בשבת סג א, שכשם שהנחש אין לו הנאה בנשיכתו, כך תלמיד חכם שלוחם למען כבוד התורה עושה זאת למען התורה עצמה בלי שום נגיעות אישיות, ולכן אמרו שם בגמרא שאם ראית תלמיד חכם נוקם ונוטר כנחש הדבק בו כי הוא איש אמת. כלומר מדובר ההיפך מאיסור נקימה ונטירה שם הרעיון שאדם נוקם בשני על הפגיעה בו וכל הרעיון שלו כבוד עצמו וכו', כאן מדובר באדם שלוחם מלחמות ה' בלי נגיעה אישית.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום,תודה על התשובה
    אבל יש לי עוד שאלה בבקשה
    מה בנוגע לתלמיד חכם שנוקם בתלמיד חכם,הרי זה כבוד תורה כנגד כבוד תורה?
    כמו בהוריות יג ע"ב עם רשב"ג ורבי מאיר ורבי נתן
    תודה מראש על ההתייחסות לשאלה!

  2. הנושא אינו מה שהוא תלמיד חכם, הענין הוא שכל מעשיו לשם שמים ללא נגיעה אישית ובהחלט יכול להיות ששני תלמידי חכמים יפעלו אחד כנגד השני לשם שמים ושניהם בסדר.