אפשר להמציא שמות? / מתי מתחילה תקופת האחרונים?

שאלה:

א.מדוע אין בגמ' שמות של תנאים או אמוראים בשם:משה, אהרן,דוד,שלמה? ב.כיצד קובעים היכן מפסיקה תקופת הראשונים ומתחילה תקופת האחרונים כלומר כיצד נקבע הגבול המדוייק לכך?

תשובה:

שלום וברכה

1. בימי האמוראים שהיו קדושי עליון הם ידעו לכוין את השמות לפי שורש נשמתם של הנולדים ולכן גם יכלו להמציא שמות חדשים, בזמנינו שאין לנו כל ידיעה בענין זה, אנחנו מעדיפים לקרוא שמות בעלי משמעות טובה בעם ישראל ונצמדים לשמות התנ"ך וכדומה.

2. אין גבול ממש מדוייק, באופן כללי תלמידי הרא"ש חותמים את התקופה הזו, וראשוני האחרונים הם כבר מהרש"ל ובני דורו.