כמה צריך להגביה בקניין הגבהה

שאלה:

שלום לכבוד הרב בכמה גובה צריך להרים חפץ כדי לעשות בו קנין הגבהה?

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו הראשונים כמה צריך להגביה כדי שיחול קניין הגבהה. י"א שצריך להגביה שלושה טפחים. והשו"ע הביא את שתי השיטות.

לשיטה שצריך להגביה שלושה טפחים, הטעם בזה, כדי שיצא מדין לבוד – כדי לנתק מהקרקע צריך להגביה שלושה טפחים. ויש אומרים שמספיק להגביה טפח. והסמ"ע ביאר שהטעם משום שכיום שהחפץ בידו נחשב שמנותק ולכן די בהגבהת טפח. והנתיבות הקשה על דבריו, שהרי אם החפץ בתוך ידו לא צריך להגביה כלל, ומדוע כתב הסמ"ע שיגביה טפח. והמחלוקת נאמרה גם כאשר לא מגביה בידו אלא מגביה מכוחו – שמכה והחפץ הוגבה מחמתו שעל כך נחלקו האם צריך שלושה טפחים או די בטפח אחר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט סימן קצח סעיף ב. ובסמ"ע ובנתיבות המשפט שם.