הפיכת הלואה לעיסקא

שאלה:

ראובן הלוה לשמעון 300.000 ש"ח בלא היתר עיסקא, וכעת נוצרה בעיה של ריבית [ואכ"מ] והוא רוצה להפוך את זה לעיסקא, והנה בכל הפיכת הלואה רגילה להלואה בהית"ע כתבו הפוסקים שיועיל ע"י קניין, שבזה הוא קונה את הסחורה שיש ברשות הלוה וסחורה זו נזקפת עבורו בתורת עיסקא אבל כאן שהכסף כבר הושקע בקרקע, ואין ללוה סחורה בשווי כזה, איך יוכל להפוך את ההלואה לעיסקא הנושאת רווחים. יש מקום להציע שני פתרונות, א' שהלוה יקנה לו חלק בקרקע בשטר, היינו שיכתוב לו 'חלק מדירתי ברחוב פלוני קנוי לך', ומעתה תהיה הדירה העסק המניב רווחים, אלא שבאופן זה כיון שההשקעה מוגבלת למשהו מסוים, אם ידעו שניהם שערך הדירה לא עלתה לא יוכל לגבות ממנו רווחים [שהרי לא יתבע ממנו שבועה על כך, כי יודע המציאות] ב. אולי הלוה יתן למלוה צ'ק ע"ס 300.000 ש"ח, ובזה יפרע את החוב הקודם, ושוב ייתן לו צ'ק זה בתורת עיסקא, אלא שאני מסופק בזה מצד גדר הצ'ק אם זה נחשב פירעון והלואה חדשה גם קודם שגבה את המעות בפועל מהבנק וכו'.

תשובה:

שלום וברכה,

העצה הראשונה שכתבת זו העצה הטובה והמועיל. ואין חשש שההשקעה מוגבלת, מאחר ובהיתר עסקה כתוב שהמלווה נעשה שותף בכלל העסקים, ונמצא שההשקעה לא מוגבלת כלל.

בהצלחה.