מעטפה בשבת – מוקצה / פתיחתה בשבת

שאלה:

שלום, כבוד הרבנים! א. מה דין מעטפה סגורה בשבת, האם זה מוקצה? כלומר מעטפה עם מכתב בפנים שהגיעה בדואר? ב. וגם מה דין מעטפה ריקה, לא מבויולת? ג. מעטפה משומשת? ד. כרטיס הזמנה לפני האירוע? ה. לאחר האירוע? תודה רבה מראש ותודה רבה על כל האתר כולו!

תשובה:

שלום וברכה

מעטפה פתוחה המיועדת למשלוח בדואר, אם מקפידים עליה שלא להשתמש בה לצורך דבר המותר, הרי היא מוקצה מחמת חסרון כיס, ואם רגילים להשתמש בה גם לאיחסון דבר המותר – אינה מוקצה. כרטיס הזמנה הוא ודאי מוקצה, אם זקוקים לו הוא מוקצה מחמת חסרון כיס, אם השמחה עברה וכבר לא זקוקים לו הוא מוקצה מחמת גופו.

לגבי פתיחת מעטפה, בביאור הלכה בסי' שמח סעי' יג ד"ה הנייר דן בהרחבה אם זה אסור מדרבנן משום מקלקל, או אפילו מדאורייתא כמו סותר על מנת לבנות, כי הרי יש בפתיחתה תיקון, שבכך ניתן להשתמש במה שבתוכה.