הנמכת האש על ידי מים במנגל ביום טוב

שאלה:

ביום טוב – כשעושים מנגל, והאש חזקה, ששורפת את הבשר, האם מותר להשפריץ מעט מים על מנת להוריד את האש ולא לכבות

תשובה:

שלום רב.

ישנם כמה מקרים שבהם לדעת הרמ”א מותר לכבות אש ביום טוב וזה נחשב לצורך אוכל נפש, כגון אם נשרף ביתו וכדי שיהיה לו איפה לאכול צריך לכבות את האש, נחשב הדבר לצורך אוכל נפש המותר, וכן אם צריך להנמיך את האש כדי שלא יקדיח תבשילו, אמנם לדעת השולחן ערוך גם זה אסור, ואין היתר של כיבוי לצורך אוכל נפש.

כמו כן גריפת גחלים מהתנור כדי לבשל ולאפות בו מותר [באופנים מסויימים!] , או צליית בשר יש בה משום כיבוי, שהרי יש בגריפה משום כיבוי הגחלים, וכן הרוטב הנוטף על הגחלים מכבים את הגחלים, ומותר לצלות בשר ביום טוב

מקורות:

שו”ע סי’ תקז ס”ד וסי’ תקי”ד ס”א.