בנייה בחצר משותף ללא אישור

שאלה:

שלום רב אני דייר בקומת קרקע וברצוני לגדר חלק מהקרקע, לרצף ובעצם להופכה לחצר פרטית. רוב הדיירים בבניין מסכימים וחתמו. ישנו עוד בעל דירה אחד שלא גר כאן אלא משכיר את הדירה, ולכן לא מוכן לחתום לשום שכן, סתם מחוסר עניין וזמן, וישנו שכן אחד בדירת הגג שמתנגד, בטענה שאולי הוא יצטרך לבנות סוכה דווקא בשטח הזה. בכל השנים שאנו גרים לא דרכה מעולם כף רגל של אחד מהשכנים בחלקת הקרקע המדוברת, וכל שכן שהשכן מדירת הגג מתכנן לבנות קומה שלמה על הגג בתוספת מרפסת סוכה, וגם אם יצטרך סוכה במהלך השיפוצים, יוכל לבנות בשאר שטחי הקרקע בבניין. השכן הנ"ל אינו מעוניין לגשת לרב לשם בירור העניין או להגיע להסדר כלשהו, ויש לצידו את כוח החוק, שכן לבנייה על הגג הוא אינו זקוק לחתימת כל הדיירים, ואילו אני זקוק לחתימת כל הדיירים עבור ריצוף וגידור ופרגולה וכו'. שאלתי היא האם לפי דין תורה אני יכול לבנות בחצר כרצוני, וכמובן שאהיה מוכן לפצות אותו מבחינה כספית אם מגיע לו, או שמא מכיוון שמדובר על רכוש משותף, הדבר אסור? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

בעיקרון אסור להשתלט על שטח של הרכוש המשותף ולספח אותו לעצמו. וכמו כן לא יוכל לדרוש חלוקת השותפות, מאחר ואין המקום מיועד לחלוקה. אך פעמים שבית דין יראו שאין סיבה לעכב, ויחלקו את הרכוש המשותף. במקרה שלך פסק הגאון הרב אברהם דמבדריקר שליט"א אב"ד נתיבות חיים, והישר והטוב, שהיות וכל השכנים הסכימו ונתנו רשותם שתגדור את השטח לעצמך, ומלבד שכן אחד שמעכב ולא רוצה לבוא איתך לדיון, תוכל להשתלט, וכאשר יסכים לבוא לבית דין, תצטרך לדון איתו על כך, אם לפצות אותו, או לשייר לו חלק…

בהצלחה.

מקורות:

ראה ספר ועד הבית בהלכה (להגאון הנ"ל) פרק ט שאלה יב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה תזכו למצוות
    רק רציתי הבהרה קטנה, כשכתבתם שהרה"ג אב"ד פסק במקרה שלי שאפשר להשתלט מדין הישר והטוב, התכוונתם שעל השאלה שלי הוא ענה או שיש פסק דין שלו במקרה דומה? אם יש, אשמח לקבל פרטים כדי שיהיה לי תשובה הלכתית ולא אהיה כרשע בעיני אנשים עד ואם יגיע זמן הדיון העתידי.
    יהי שכרכם כפול מן השמיים!

  2. הבאתי את שאלתך לפני האב"ד בבית דין נתיבות חיים ובבית הדין הישר והטוב, וענה לי שאתה יכול בינתיים להשתלט, עד שהלה יסכים להתדיין איתך, ואז תצטרך לפעול כפי מה שיפסקו לו. הפסק נאמר על המקרה שלך, ולא על מקרה דומה.
    בברכה.
    נפתלי בן חיים.