קוראים לי כ"ץ ואיני כהן

שאלה:

שלום לרבנים האם מי שנושא את שם המשפחה כ"ץ בהכרח שהוא כהן ?
המשפחה של אבי היא וייס ואבי ומשפחתו מעולם לא נהגו מנהגי כהנים והם לא כהנים, אמא שלי שינתה את שם המשפחה שלנו בהיותנו ילדים לשם משפה כ"ץ על שם אביה , זה היה לאחר שאבי ואימי התגרשו ואנו הילדים היינו במשמורת אימי, כיום שם המשפחה שלי הוא כ"ץ ואיני כהן, האם יש עם זה בעיה ? או בקיצור האם מותר למי שאינו כהן לשנות שם משפחתו לשם משפחה שהוא בחזקת כוהנים ? אשמח למעט מקורות בספרים בתודה מראש על כל חסד שאתם עושים לציבור

תשובה:

שלום רב,

שם המשפחה מצד ההלכה תמיד ניתן לשנות למה שרוצים. אבל יש לדעת שלפעמים משרד הפנים לא יאפשר זאת אם יש לזה השלכה הלכתית אחרת. בכל אופן זה ברור שאינך כהן, ואינך חייב לשנות את שם המשפחה שלך. ראה כאן מה שכתבתי לפני כמה שנים בסוגיה זו כאשר היה לפנינו אדם ששם משפחתו כ"ץ שרצה לחזור לגרושתו, ולא היה לו כל מושג האם הם כהנים או לא. סבו נהרג במלחמה, אביו היה קטן מאד כאשר הסבא נהרג וגם לא היו דתיים כך שלא היה לו כל מושג האם הם כהנים או לא. וההכרעה היתה שאם אין עוד סמך לומר שהם כהנים ניתן לקבוע שאינם כהנים, וזאת גם בהסתמך על מקרים בדיוק כמו שלך שיש כאלה שמסיבות שונות נקראים כץ כאשר הם קיבלו את השם מצד האם.