נדר בטעות – תרם לס"ת שנשרף והתברר שיש ביטוח

שאלה:

בהספד ההלויה לששה ס"ת שנשרפו בטבריה התחייבתי לתרום אלף שח בתשלומים למשך שנה במטרה לעזור להם להשיג ס"ת בהמשך הלויה התברר לי שבית הכנסת מבוטח כולו כולל הס"ת דבר שלא ידעתי קודם ולא הייתי תורם סכום גדול כזה האם אני נחשב לנודר בטעות

תשובה:

שלום וברכה

אם הביטוח מלא ומכסה לגמרי לכאורה זה נדר בטעות, אבל אם הביטוח אינו מלא, ואני מניח שתמיד חברת הביטוח תתן הרבה פחות מכדי השווי, והם גם יאמרו שס"ת ישן לא שווה כמו חדש וכו' וכו', במקרה כזה יש לצדד שאין כאן אומדנא מוכחת לטעות, כי בסופו של יום בית הכנסת יזדקק גם לכספי תרומות. ובכלל מתרומה לבית הכנסת לא מפסידים!

בכל מקרה, מכאן ולהבא, אף פעם לא טוב להתחייב ולנדור, רק לקבל בלי נדר.

תזכה למצוות.